Sosyal Medya

Güncel

Davutoğlu: Pensilvanya’dan talimat aldılar

Başbakan Davutoğlu, "paralel yapı" soruşturmasındaki tahliye kararının hükümsüz sayılmasıyla ilgili ilk kez konuştu: Bir hafta önce Pensilvanya’dan 'hapishaneden çıkarılsınlar' talimatı aldılar, Bizde kayıtları var.



GümüÅŸhane'deki seçim mitinginde konuÅŸan BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, "paralel yapı" soruÅŸturmasındaki tahliye kararının hükümsüz sayılmasıyla ilgili açıklamalar yaptı. DavutoÄŸlu kararı, "yargıda darbe giriÅŸimi" diye niteledi. Ä°sim vermeden Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen'in bir hafta önce Pensilvanya'dan talimat verdiÄŸini ve ellerinde kayıtlar olduÄŸunu söyledi. BaÅŸbakan'ın sözleri ÅŸöyle:

"Yargıda bir darbe yapmaya kalkıştılar. Asliye Hukuk Mahkemesi yetkili olmadığı halde, yasaların tümüyle dışına çıkarak, haklarında dava yürüyen tutuklularla ilgili tahliye kararı verdi. Yetkin yok, yasal hiçbir zemini yok. Niye bunu yapıyorlar biliyor musunuz; hâlâ ÅŸunu demeye çalışıyorlar: Paralel olarak biz buradayız, güçlüyüz. Devlet olarak, millet olarak biz de buradayız ve meydanı size bırakmayız. Meydanı Pensilvanya’dan gelen talimatlarla hareket eden hakimlere, savcılara bırakmayız. Bu memleket sahipsiz deÄŸil. Bir hafta önce Pensilvanya’dan talimat aldılar, 'hapishaneden çıkarılsınlar' talimatı. Kayıtları var bizde. Yargıyı yönlendirmeye kalkışanlara karşı her zaman yargının tam bağımsızlığı ve tarafsızlığı dedik. Seçimlere giderken ‘hâlâ buradayız’ demenin çabası içindeler. Yargıda ÅŸu veya bu örgütlenmenin Türk adaletini teslim almasına hiçbir ÅŸekilde izin vermeyeceÄŸiz. Hakim ve savcıların itaat edeceÄŸi tek ÅŸey vicdanlarıdır. Size biri yurt dışından ‘ÅŸöyle, böyle yap’ talimatı verir ve siz de buna kulak verirseniz, bu toprakların temel deÄŸerlerinden ihanet etmiÅŸ olursunuz. Biz yargıya hiç müdahil olmadık, olmayacağız. Ama birileri yargıyı emirlerinin altına almak isterse, buna da izin vermeyeceÄŸiz. Biz bunlara karşı milli irade seferberliÄŸi baÅŸlatıyoruz."

Ä°stanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi, "paralel yapı" soruÅŸturmasında tutuklanan ÅŸüphelilerin tahliyesini istemiÅŸ ancak 10. Sulh Ceza HakimliÄŸi kararı hükümsüz saymıştı. Tahliyesine karar verilenlerden bazıları Ömer Köse, Yurt Atayün ve Ali Fuat Yılmazer gibi polisler ile Samanyolu TV yöneticisi Hidayet Karaca'ydı. 

"Önümüzü kesemezler"

Ahmet DavutoÄŸlu, miting meydanında kendisine "hoca" sloganları atılması üzerine de yine Gülen'i suçlayan ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Biz baÅŸka hocalara benzemeyiz. Bu topraklarda doÄŸduk, yetiÅŸtik ve öleceÄŸiz. Bize yaban diyar yakışmaz. Gerçekten milletin önüne hoca ünvanıyla çıkanların ilk vazifesi o milletle yaÅŸamak, o milletle düÅŸünmek, o milletin baÄŸrında topraÄŸa girmektir. Allah ÅŸahittir ki bazı hoca adı altında yurt dışından bu kumpası yapanlar, onlar iÅŸte o hocalık unvanını da hak etmezler. Milletle birlikte bu topraklarda yaÅŸamayı da hak etmezler. Bu kumpaslar karşısında dirayetle, basiretle CumhurbaÅŸkanımız baÅŸbakanken durdu. Biz de devraldığımızda söz verdik; 'Bu topraklarda bir daha paralelcilere, darbecilere meydanı bırakmayacağız' dedik. Bu çete yerel seçim öncesi 'HDP’yi destekleyin' dediler, bölücüleri desteklediler. Åžimdi de önümüzü kesmeye çalışıyorlar ama önümüz kesemezler. 'Orta Anadolu'da MHP, sahillerde de CHP’yi destekleyin' dediler. Åžimdi Bahçeli, KılıçdaroÄŸlu, DemirtaÅŸ'ta da tek başına iktidar iddiası olmadığı için, bunlara 'Bir araya gelin' diyorlar. 3 deÄŸil 12 parti birleÅŸtiniz CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde, yine olmadı. Milletle bir araya gelmeden olmaz."

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.